Dangradenexamens 2023: Raymond en Steven behalen nieuwe dangraad!

Op zaterdag 3 juni gingen twee judoka’s van Judoclub Yoshi op voor hun volgende dangraad in de judo. De examens werden georganiseerd door CJJF en vonden plaats in Wuustwezel. In de judosport bestaan er twee soorten gradaties. De kyu-graden, voor de gekleurde banden, welke opgevolgd worden door de dan-graden voor zwarte band en hoger.

Raymond de Korver (2de dan)

Judoka Raymond de Korver had zich goed voorbereid om te laten zien dat hij de 2de dan waard was. Raymond is hiermee de eerste g-judoka van Judoclub Yoshi die voor 2de dan op mocht. Dit is een uitzonderlijke prestatie waar Judoclub Yoshi erg trots op is. Het examen van Raymond startte met een serie van het Nage-No-Kata. Dit liet Raymond heel mooi zien. Na het kata liet Raymond allerlei verschillende technieken zien. Dit deed hij vloeiend met zijn partner Yorick Bouterse. Het werd even spannend omdat Raymond bij verschillende technieken de Japanse benamingen door elkaar haalde. Ondanks dat liet Raymond wel zien dat hij de juiste kwaliteiten had. Bij de uitreiking kwam het verlossende woord dat hij geslaagd was voor zijn 2de Dan.

Steven Bouterse (3de dan)

De tweede Judoka die opging voor een nieuwe dangraad, was Steven Bouterse. Hij ging op voor de 3de dan. Voor dit examen moest hij het Katame-No-Kata laten zien. Dit is een kata dat voornamelijk is gebaseerd op het grondjudo. Ook het Nage-No-Kata werd deels gevraagd en dit ging Steven ook goed af. Bij de losse grondtechnieken liep Steven even vast op de varianten. Hier baalde hij van omdat hij hier veel op had geoefend. Ook Steven verdiende na het examen zijn diploma.

Wij zijn super trots op Raymond en Steven met het behalen van hun nieuwe dangraad. Namens de hele vereniging: Gefeliciteerd!

Judoclub Yoshi viert 30 jaar bestaan!

Op zaterdag 22 april werden de junioren van Judoclub Yoshi vroeg wakker. De judoka’s werden opgewacht bij Kunstatelier IWAZ, waar zij een workshop kregen in het maken van hun eigen kunstwerk. De cursusleider, Meneer Iwaz zelf, had allerlei leuke activiteiten in petto die de fantasie van de judoka’s prikkelde. Er werd met verf gegooid over de tafels, er ging scheerschuim en zand door de kunstwerken en als laatste mochten de junioren allerlei voorwerpen toevoegen aan hun kunstwerk om hun creativiteit helemaal af te maken. De ochtend werd afgesloten met een heerlijk lunch vol met friet, hamburgers en allerlei snacks, waarna de judoka’s de stromende regen werden ingestuurd op weg naar huis.

Voor de senioren, oud-leden, sponsoren en familie was er ’s middags een reünie geregeld. Deze vond plaats bij café de Mortier in Bergen op Zoom. Veel oude bekenden konden weer even met elkaar oude herinneringen ophalen en voor sommigen prikkelde dit wel weer om misschien terug te keren naar de judolessen. Oude foto’s, krantenartikelen en sportbladen werden gedeeld en konden worden ingezien. Trainer Jan had namelijk alle berichten van Judoclub Yoshi bewaard van de afgelopen 30 jaar.

Voorzitter Jan Bouterse nam nog het woord. Hierin werden belangrijke momenten uit de geschiedenis van de club besproken. Van de oprichting van de judoclub tot de mooie wedstrijden in het buitenland en van de verschillende oud bestuursleden tot het moment dat er ook stil moest worden gestaan bij de judoka’s die we helaas afgelopen 30 jaar hadden verloren. Er werd natuurlijk stilgestaan bij het overlijden van Ton Bouterse dit jaar, waarvoor iedereen een minuut stil was.

30 jaar Judoclub Yoshi. We kijken terug op een gezellige, mooie dag. We bedanken iedereen voor de aanwezigheid en we kunnen aangeven dat Judoclub Yoshi met zijn (oud-)leden een club is waar we trots op mogen zijn.

Er was ook aandacht voor de jubilarissen:

Jubilarissen 2023: Reünie

Tijdens de reünie op zaterdag 22 april 2023 zijn zes jubilarissen gehuldigd.

Als eerste was het bestuur aan de beurt. Theo Wuijts, Jacqueline Bouterse en Roberto Buth werden gehuldigd voor hun jarenlange inzet in het bestuur van Judoclub Yoshi. Theo, Jacqueline en Roberto werden 15 jaar geleden onderdeel van het bestuur. Sindsdien hebben zij jaren een belangrijke rol gespeeld voor en achter de schermen.

Van de judoka’s werden Wessel en Yorick Bouterse gehuldigd voor 20 jaar judo en lid van Judoclub Yoshi. Yorick kon helaas zijn prijs niet in ontvangst nemen omdat hij op vakantie was.

Als laatste zouden Jan Bouterse en Ton Bouterse gehuldigd worden voor het 30 jarig bestaan van Judoclub Yoshi. Vanwege het overlijden van Ton heeft Jan besloten in plaats van een huldiging een donatie te doen aan het KWF.

We feliciteren de jubilarissen met hun behaalde prestatie!

Uitslagen Paastoernooi OVJV: Judoka’s Judoclub Yoshi in actie op Paastoernooi!

Op zaterdag 15 april is het Paastoernooi van OVJV gehouden in de Vossekuil in Oud-Vossemeer.

Judoclub Yoshi deed mee met 9 judoka’s. Het toernooi was gericht op de jonge judoka’s.

Als eerste mocht Nora de mat op. Het was haar eerste judotoernooi en dat zorgde ervoor dat het een spannende wedstrijd werd. Nora won de eerste wedstrijden, samen met een andere judoka. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist toen Nora tegen de nummer 2 moest en Nora hem versloeg.

Riley had een sterke poule met twee andere oranje-banders. Dit betekende voor Riley dat hij flink de strijd aan moest gaan. De dame in de poule was voor Riley toch net iets te sterk. Dit had hij niet verwacht omdat deze tegenstander kleiner was dan hij. Een goede les voor Riley. Die uiteindelijk toch 2de werd in zijn poule.

Lyndi had een grote poule van maar liefst 4 tegenstanders en moest daardoor goed haar best doen. Bij de eerste wedstrijd moest ze even wennen. Ze had haar tegenstander in een houdgreep vast, maar liet los nadat de scheidsrechter Osaekomi had geroepen. Dit betekent echter niet dat je moet stoppen, maar dat de tijd voor een houdgreep was in gegaan. Lyndi wist toch de wedstrijd te winnen en versloeg al haar tegenstanders.

Ook Alex had een poule van 4 tegenstanders. In de eerste wedstrijd won Alex op een beslissing van de scheidsrechter, dit betekent dat de scheidsrechter vond dat Alex de wedstrijd beter was aangegaan als zijn tegenstander. In zijn tweede wedstrijd kreeg hij zijn tegenstander naar de grond en hield zich sterk met een enorm stevige houdgreep. Hier kwam zijn tegenstander niet meer uit. Alex verloor van de nummer 1 in zijn Poule, dit was een hele snelle tegenstander. Hoe dan ook eindige Alex op nummer 2 en kon trots naar huis gaan met een mooie beker.

Gijs had een enorme poule van 6 judoka’s. Deze tegenstanders waren helaas meer ervaren dan Gijs. Dit zorgde ervoor dat Gijs een moeilijke wedstrijd had van begin tot eind. In de laatste wedstrijd scoorde Gijs wel gelijkspel, maar verloor helaas op beslissing van de scheidsrechter toch de wedstrijd.

Abel startte zijn wedstrijd met een verloren partij. In zijn tweede gevecht vocht hij tot de laatste seconde. Hij stond achter met een waza-ari en gooide in die laatste seconde nog een mooie worp, maar kreeg hier helaas geen score meer voor. In de laatste wedstrijd gooide hij twee keer een waza-ari met een ippon tot gevolg.

Emma en Emily zaten samen in een poule van 3. Beide judoka’s gingen een harde strijd aan. Emily wist zichzelf sterk te verdedigen, waardoor de tegenstander haar met moeite naar de mat kreeg. Emma besefte dat hun tegenstander telkens dezelfde worp deed, maar kreeg het niet voor elkaar de wedstrijd in haar voordeel te kantelen. Beide judoka’s moesten twee keer tegen elkaar. Dit leverde een mooie strijd op tussen twee judoka’s van Judoclub Yoshi. Zowel Emma als Emily wilde deze strijd niet verliezen, waardoor na het eind van hun wedstrijd de Golden Score moest worden ingezet. Ook hier kwam geen winnaar uit, waardoor de scheidsrechter moest beslissen in Emma’s voordeel.

Dylan mocht het toernooi voor Judoclub Yoshi afsluiten. Hij startte zijn wedstrijd met een volle ippon, waarvoor hij zelfs even een waarschuwing kreeg. Hier kon Dylan die zelf ook verrast was door zijn mooie overname niets meer aan doen. De rest van de wedstrijd liet Dylan niet zomaar verslaan. De bruine bander in de poule was net iets te sterk en zo eindigde Dylan op de 2de plaats op het erepodium.

Al met al een zeer geslaagd toernooi voor Judoclub Yoshi. Judoka’s gefeliciteerd met de uitslagen en hopelijk hebben jullie weer mooie ervaringen opgedaan!

Uitslagen:

1ste plaats: Nora Kik en Lyndi van der Touw

2de plaats: Riley Schetters, Emma Doets, Dylan Reinderhoff, Alex Mollenkopf

3de plaats: Emily van der Touw, Abel van Loon

6de plaats: Gijs Deleersnijder

30 jaar Judoclub Yoshi!

Judoclub Yoshi bestaat 30 jaar sinds 23 maart.

Ter ere van dit 30 jarig jubileum wordt er een Reunie georganiseerd.

Daarnaast is er op de website een speciale nieuwe sectie te vinden welke inzoomed op allerlei grote, leuke, spannende, verdrietige en strijdlustige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Judoclub Yoshi. Deze pagina’s worden in de loop van 2023 aangevuld, waaronder met oude krantenartikelen en foto’s van voordat onze club een website had. U vind deze oude collectie via onderstaande knop!

Uitnodiging Reünie 30-jarig bestaan Judoclub Yoshi

Beste (Oud-)leden van Judoclub “Yoshi”,

Dit jaar bestaat onze judoclub 30 jaar. Om dit te vieren organiseren wij op 22 april van 15.15 tot 18.15 een reünie. Ben jij ouder dan 16 jaar en ben je minimaal 5 jaar lid geweest van Judoclub “Yoshi”? Dan zijn jij en je partner van harte welkom om met ons, onder het genot van een hapje en drankje, deze dag met ons te vieren. Wees welkom om herinneringen op te halen en weer kriebels te krijgen om de mat op te gaan!

Locatie: Café de Mortier, Dubbelstraat 66 te Bergen op Zoom.

Heb je interesse? Dan vragen we je om jezelf en je partner aan te melden. Aanmelden kan voor 30 maart bij Jan Bouterse per telefoon 06-40381156, via WhatsApp of email: JBouterse@ziggo.nl

In Memoriam: Trainer Ton Bouterse (1964-2023)

Met pijn in ons hart moeten we mededelen dat onze trainer Ton Bouterse op 2 maart 2023 is overleden aan de gevolgen van darmkanker. Ton is 59 jaar geworden.

Ton startte in 1972 met judo bij Judoschool Za-Zen en ontwikkelde zich in de 50 jaar dat hij de judoport beoefende tot een ware meester in de judo. Met name de Tomoe Nage was een van zijn technieken waar hij vele tegenstanders mee verraste.

Velen judoka’s hebben les gehad op de verschillende judoscholen waar Ton met veel passie les gaf, waaronder natuurlijk onze eigen vereniging, Garami in Heerle en Yukio Tani in Huijbergen.

Ton was vroeger voor de judo regelmatig mee op reizen naar het buitenland om daar deel te nemen aan wedstrijden. Zo behaalde hij de eerste plaats op een toernooi te Denemarken in 1982. Later viel hij ook in de prijzen in onder andere Frankrijk, Spanje, Engeland en Schotland.

Vol trots vertelde hij laatst nog over zijn overwinning in Schotland, waarbij hij daar tegen verwachting in een sterkere en gevreesde Schotse tegenstander wist te verslaan in 2 seconden met een wurging.

In 1993 was hij samen met zijn zussen Lia en Annita en vader Jan Bouterse de gezamenlijke oprichters van onze judoclub.

In de laatste jaren was Ton erg actief in de technische commissie van Culturele Judo en Jiu-Jutsu Federatie CJJF, waar hij een grote rol speelde in de begeleiding en examinering van dan-graden examens van judoka’s.

In 2020 behaalde Ton nog zijn 5de dan-graad.

Gegevens uitvaart:

De uitvaart van Ton vindt plaats op woensdag 8 maart 2023 om half 3. De wens van Ton was om een donatie te doen op het KWF i.p.v. bloemen. KWF donatie: https://acties.kwf.nl/fundraisers/tonbouterse

De crematie kan ook via een streaming gevolgd worden via https://zoomenzegestede.nl/livestream/. Inlogcode: MF3euw (Let op hoofdlettergevoelig) Link kan worden teruggekeken tot 2 april 2023.

Judoka’s Yoshi genieten van toernooi

Op zaterdag 28 januari hebben 8 judoka’s van Yoshi deelgenomen aan het Wit en Gele Bandentoernooi te Oud Vossemeer.

Dani won van zijn tegenstanders en scoorde de 1ste prijs!

Locatie de Vossenkuil was omgetoverd tot een ware Dojo, met wedstrijdmatten, digitale scoreborden en een ruime publiekstribune.

De matten werden beschikbaar gesteld door de plaatselijke Judovereniging OVJV.

Het toernooi, welke werd georganiseerd door de CJJF (Culturele Judo en Jiu-Jitsu Federatie) was speciaal opgezet om de beginnende judoka uit te nodigen voor deelname aan toernooien.

Dit was het eerste toernooi welke na de coronaperiode werd georganiseerd.

Een viertal clubs hadden zich aangemeld voor het toernooi, wat een beetje een tegenvaller was voor de organisatie. Maar door de enthousiasme van de 25 deelnemers en het publiek kon er terug worden gekeken op een geslaagd toernooi.

Voordat de judoka’s werden ingedeeld werd er een leuke warming-up gegeven, dit zodat de judoka’s in de sfeer van het toernooi konden komen.

Bij de indeling kwamen de judoka’s allen gelijk op de mat en werden geselecteerd op leeftijd, band en postuur.

Zo was iedereen ingedeeld in poules en kon er begonnen worden met de wedstrijden. Op 2 matten werd er flink gestreden om de ereplaatsen. De eerste wedstrijden waren vooral voor de beginnende jeugd wat onwennig, maar na een paar wedstrijdjes ging het de judoka’s goed af.  

Aan het einde van de ochtend waren de wedstrijden klaar en konden de judoka’s hun prijzen in ontvangst nemen.

Van Judoclub Yoshi uit Bergen op Zoom deden 8 judoka’s mee aan het toernooi, en wisten leuke resultaten te behalen.

Voor Dani van Oosterhout kon de dag niet meer stuk, naast de eerste plaats in zijn poule mocht hij ook nog een stijlprijs in ontvangst nemen. Er waren 3 stijlprijzen te verdien voor de judoka, die met zijn of haar wedstrijd uitblonk.

De Yoshi judoka’s gingen naar huis met één 1e plaats, drie 2e plaatsen, twee 3e plaatsen en twee 4e plaatsen.

De uitslag was als volgt;

1e plaats; Dani van Oosterhout (plus stijlprijs)

2e plaats; Lindy van der Touw – Abel van Loon – Emma Doets

3e plaats; Thomas Shelton – Milo Noordover

4e plaats; Alex Mollenkopf – Emily van der Touw

Judoka’s, gefeliciteerd met jullie behaalde prijzen.

Judoclub Yoshi start jubileumjaar met extra proeflessen

Judoclub Yoshi bestaat dit jaar 30 jaar. Sinds 1993 is deze vereniging een ideale plek om kennis te maken met de judosport. Maak kennis met onze judovereniging en dit jaar met ons te vieren door middel van extra proeflessen. De extra proeflessen starten dit judoseizoen op dinsdag 17, 24 en 31 januari. De judolessen starten voor judoka’s t/m 12 jaar om 18.30 tot 19.30 en voor de senioren van 19.45 tot 21.00.

Judo is een sport voor jong en oud. Wij maken een op maat gemaakt programma om iedere judoka zo goed mogelijk te begeleiden naar zijn of haar einddoel. Van basis zelfverdediging, gewoon om in vorm te blijven, het uitvoeren van kata’s en demonstraties tot het behalen van de zwarte band in judo: De ervaren trainers zijn er om hun expertise met je te delen en er is plek voor iedereen.

De sport legt een nadruk op zelfverdediging. Bij judo leer je om gecontroleerd te vallen, tegenstanders te overmeesteren met werptechnieken om uiteindelijk de tegenstander te controleren met een houdgreep of armklemtechnieken.

Lijkt de sport je leuk? Ben je een oud-lid en heb je weer interesse? Kom dan langs bij bovengenoemde data in de sportzaal van basisschool de Lodijke.

Wil je je aanmelden of meer informatie? Stuur ons dan even een berichtje of neem contact op met de hoofdtrainer Jan Bouterse : 06 – 40381156

Bandexamens december 2022: Junioren Judo laten een mooi examen zien!

De geslaagde judoka’s met hun nieuwe band, samen met hun trainers!

Op dinsdag 13 december 2022 zijn bij Judoclub Yoshi de laatste examens van dit jaar afgenomen.
Negen judoka’s kregen de kans zichzelf van hun beste kans te laten zien. Tijdens het examen moesten deze judoka’s al hun nieuw aangeleerde technieken uitvoeren en daarnaast moesten zij in een korte wedstrijd laten zien hoe deze technieken in de praktijk toegepast konden worden.
In de eerste groep gingen vier judoka’s op voor hun witte band: Dani, Gijs, Valeria, en Rosa deden voor de eerste keer examen op onze judovereniging. Alle vier de judoka’s zijn geslaagd en mogen zich nu echte judoka’s noemen. Er was niet alleen een bandexamen, want ook Lindy kon zichzelf bewijzen en kreeg verdiende de oranje slip, waarmee zij een stap dichter bij de gele band is gekomen.

Naast de witte banders gingen bij de junioren vier ervaren judoka’s op voor hun oranje band. Daisy, Wisse, Riley en Alex gingen de strijd aan om van hun gele band een oranje band te maken. Ze hadden wat moeite met hun geheugen, maar nadat ze kort een verfrissing kregen werden de technieken toch goed uitgevoerd. Riley liet zelfs een paar technieken links uitgevoerd zien terwijl dit pas vanaf de oranje band van judoka’s wordt verwacht. Wisse en Daisy slaagde erin om binnen een minuut 14 worpen uit te voeren. Judoka Alex moest zijn best doen en dat wilde hij al te graag laten zien. Toen hij zijn favoriete worpen uit mocht voeren koos hij zijn grote zus Laura als sparringpartner en kon zo aan zijn grootouders laten zien wat hij in zijn mars had.

In de tweede groep mocht Giovanni zich in zijn eentje laten zien dat hij de gele band waard was en slaagde daarin met vlag en wimpel. Giovanni is nog maar kort lid van onze vereniging en maakte zulke grote stappen dat hij direct voor de gele band is opgegaan.

Eerste groep:
Vanuit de eerste groep, de junioren, zijn geslaagd:

Witte band: Gijs, Dani, Valeria en Rosa

Oranje band: Daisy, Wisse, Riley en Alex

Tweede groep:
Vanuit de tweede groep, de senioren, is geslaagd:

Gele band: Giovanni

Namens de trainers van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie band! We zijn trots op jullie!

Heb jij na het lezen van dit bericht ook interesse in de judosport. Kijk dan gauw op onze website www.judoclubyoshi.nl. Op 17, 24 en 31 januari 2023 kunt u weer proeven van de judosport bij onze club. Er starten dan extra proeflessen voor jong en oud.